Interviews

Östersjöns hjältar

Frilansjournalisten och författaren Gisela Linde har intervjuat sex av Östersjöfondens pristagare för att ta reda på varifrån deras engagemang för Östersjön härstammar, vilka utmaningar och glädjeämnen som funnits under resans gång och vilka insikter de fått. Artiklarna har publicerats i olika tidskrifter men finns samlade här.

Östersjön som samarbetsprojekt

Anne Christine Brusendorff

Havet har inga gränser, och därför går det inte bara att se till sina egna intressen. Generalsekreterare Anne Christine Brusendorff vid ICES tror på ömsesidig acceptans länder emellan för att få till ett renare Östersjön.
“Låt oss manipulera Östersjön till det bättre”

Fredrik Wulff

Att acceptera ett lagom smutsigt Östersjön istället för att drömma om ett orört hav kan öppna för nya spännande lösningar. Det tror Östersjöforskaren Fredrik Wulff.
“Östersjön känns som en del av mig”

Christina Gestrin

Hon har dykt ner till död havsbotten och sett stränderna förändras. Kärleken till skärgården väckte ett miljöengagemang som ledde till ett liv som parlamentariker för riksdagsledamot Christina Gestrin.
Vattenrening med visioner

Jaakko Henttonen

Att våga det ingen tror på, att lyssna och att lita på men också ställa krav. Jaakko Henttonen vid NDEP, Northern Dimension Environmental Partnership, vet hur samarbete bygger ryska vattenreningsverk för ett renare Östersjön.
Det personliga åtagandet – som ett kärleksbrev till Östersjön

Gunda Åbonde-Wickström

När de småskaliga idéerna ställs mot makt och pengar går det långsamt att förändra världen. Men tillsammans med andra orkar man slå huvudet i väggen tills den rasar, menar arkitekten och miljöaktivisten Gunda Åbonde-Wickström.
Tjernobyl ledde ut i kylan

Oleg Bodrov

Från högstatusjobb som kärnfysiker till miljöaktivist - det är Oleg Bodrovs historia. Och han vet av bister erfarenhet att det är hälsosamt att vara många som protesterar.